Przejdź do treści

sernik pistacjowy

Przepis autorstwa Eli Hurek pochodzi z jej strony www.ooociastko.pl Ela już od dawna korzysta z Pistacji 100% by RUDA KITA i bardzo ją sobie chwali. Słowa doświadczonej artystki kulinarnej napawają nas dumą i cieszą niezmiernie. Wegetariańska część naszej rodziny twierdzi, że sernik pistacjowy jest jedyny i niepowtarzalny i trzeba go choć raz w życiu spróbować.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30minut
Czas pieczenia: 60minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser

SKŁADNIKI

Spód:
1 szklanka daktyli (wcześniej namoczonych) 0,5 szklanki masła orzechowego
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki nasion słonecznika
2 łyżki oleju kokosowego lub masła

Masa serowa:
1 kg twarógu (tłusty trzykrotnie mielony) 350 g pasty pistacjowej
1 szklanka cukru
4 jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g białej czekolady
150 ml śmietany 30%

KROK 1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

KROK 2

Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenie. Wszystkie składniki na
spód umieścicić w misie blendera i zmiksować do ich połączenia. Otrzymaną masę
wyłożyć do uprzednio przygotowanej formy i podpiec ok. 15 min.

KROK 3

Przygotować masę serową.

KROK 4

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. I pozostawić do lekkiego wystudzenia.

KROK 5

W misie umieścić wszystkie składniki masy serowej i przy pomocy rózgi wymieszać
tylko do poączenia składników.

KROK 6

Wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni

KROK 7

Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na ok. 15-20 min z uchylonymi
drzwiczkami.

KROK 8

Następnie wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej.

KROK 9

Udekorować roztopioną białą czekoladą.

Polecamy:

koszyk
0

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.