Przejdź do treści

Spaghetti z pesto pistacjowym

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: lunch, obiad
Ilość do 2 osób

SKŁADNIKI:

Makaron. Może być Wasz ulubiony typ makaronu. My użyliśmy spagetti.

Pesto pistacjowe:
80g PISTACJA 100% by RUDA KITA
oliwa z oliwek virgin a pierwszego tłoczenia
4 ząbki czosnku Świeżo wyciśniety sok z cytryny odrobina syropy z agawy lub jakiegokolwiek innego płynnego słodziku.
sól do smaku.

Do podania: parmezan wegański lub zwykły, ulubione świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek, rukola odrobina syropy z agawy lub jakiegokolwiek innego płynnego słodziku.

KROK 1:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

KROK 2:

W miseczce mieszamy PISTACJĘ 100% by RUDA KITA z oliwą z oliwek. Dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, sól i sok z cytryny. Sos powinien mieć na tyle płynną konsystencję, aby bez problemu spływał z łyżki dzięki czemu nasze spagetti nie bedzie za suche i nie będzie się kleić. Celowo nie podajemy proporcji cytryny, soli i syropu z agawy, bo dla każdego balans smaków znaczy trochę co innego 🙂

KROK 3:

Odcedzamy makaron zostawiając odrobinę wody. Polewamy makaron oliwą z oliwek i mieszamy.

KROK 4:

Dodajemy pesto z pistacji i mieszamy.

KROK 5:

Wymieszany makaron przekładamy na talerze i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, świeżymi ziołami i parmazanem zwykłym/ wegańskim.

Polecamy:

koszyk
0

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.