Przejdź do treści

Wegańskie tosty francuskie

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie

SKŁADNIKI:

Pieczywo. Może być Wasz ulubiony chleb lub bagietka. Tutaj każdy rodzaj pieczywa się sprawdzi.
Kilka łyżeczek oleju kokosowego.

DO ZAMACZANIA TOSTÓW:
150ml mleka migdałowego lub owsianego (może być też inne)
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki cukru kokosowego nierafinowanego
½ łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
kopiasta łyżeczka mąki orkiszowej
szczypta soli (opcjonalnie)

DO PODANIA:
Syrop klonowy
RUDA KITA LASKOWY 100%
Świeże owoce
Liście mięty

KROK 1:

Wszystkie składniki do zamaczania tostów mieszamy razem w misce lub w głębokim talerzu. Ważne, aby na spodzie można było położyć naszą kromkę na płasko.

KROK 2:

Pieczywo kroimy w niezbyt grube kromki, max. do 1,5 cm.

KROK 3:

Patelnię rozgrzewamy dość mocno z łyżeczką oleju kokosowego.

KROK 4:

Moczymy kromkę w zalewie z obu stron szybkimi ruchami, tak aby zachowała swoja sprężystość i nie ociekała. Układamy na rozgrzanej patelni. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia patelni. Smażymy po obu stronach do zarumieniania.

KROK 5:

Podajemy z syropem klonowym. RUDA KITA LASKOWY 100% i świeżymi owocami oraz miętą. Jemy bezpośrednio po podaniu.

Polecamy:

koszyk
0

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.