CZAS PRZYGOTOWANIA: 15minut typ diety: wegańska typ posiłku: śniadanie |
SKŁADNIKI:
Pieczywo. Może być Wasz ulubiony chleb lub bagietka. Tutaj każdy rodzaj pieczywa się sprawdzi.
Kilka łyżeczek oleju kokosowego.
DO ZAMACZANIA TOSTÓW:
150ml mleka migdałowego lub owsianego (może być też inne)
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki cukru kokosowego nierafinowanego
½ łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
kopiasta łyżeczka mąki orkiszowej
szczypta soli (opcjonalnie)
DO PODANIA:
Syrop klonowy
RUDA KITA LASKOWY 100%
Świeże owoce
Liście mięty
KROK 1:
Wszystkie składniki do zamaczania tostów mieszamy razem w misce lub w głębokim talerzu. Ważne, aby na spodzie można było położyć naszą kromkę na płasko.
KROK 2:
Pieczywo kroimy w niezbyt grube kromki, max. do 1,5 cm.
KROK 3:
Patelnię rozgrzewamy dość mocno z łyżeczką oleju kokosowego.
KROK 4:
Moczymy kromkę w zalewie z obu stron szybkimi ruchami, tak aby zachowała swoja sprężystość i nie ociekała. Układamy na rozgrzanej patelni. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia patelni. Smażymy po obu stronach do zarumieniania.
KROK 5:
Podajemy z syropem klonowym. RUDA KITA LASKOWY 100% i świeżymi owocami oraz miętą. Jemy bezpośrednio po podaniu.