CZAS PRZYGOTOWANIA: 20minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: lunch, obiad
Ilość do 2 osób
SKŁADNIKI:
Makaron. Może być Wasz ulubiony typ makaronu. My użyliśmy spagetti.
Pesto pistacjowe:
80g PISTACJA 100% by RUDA KITA
oliwa z oliwek virgin a pierwszego tłoczenia
4 ząbki czosnku Świeżo wyciśniety sok z cytryny odrobina syropy z agawy lub jakiegokolwiek innego płynnego słodziku.
sól do smaku.
Do podania: parmezan wegański lub zwykły, ulubione świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek, rukola odrobina syropy z agawy lub jakiegokolwiek innego płynnego słodziku.
KROK 1:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
KROK 2:
W miseczce mieszamy PISTACJĘ 100% by RUDA KITA z oliwą z oliwek. Dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, sól i sok z cytryny. Sos powinien mieć na tyle płynną konsystencję, aby bez problemu spływał z łyżki dzięki czemu nasze spagetti nie bedzie za suche i nie będzie się kleić. Celowo nie podajemy proporcji cytryny, soli i syropu z agawy, bo dla każdego balans smaków znaczy trochę co innego 🙂
KROK 3:
Odcedzamy makaron zostawiając odrobinę wody. Polewamy makaron oliwą z oliwek i mieszamy.
KROK 4:
Dodajemy pesto z pistacji i mieszamy.
KROK 5:
Wymieszany makaron przekładamy na talerze i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, świeżymi ziołami i parmazanem zwykłym/ wegańskim.