Przepis autorstwa Eli Hurek pochodzi z jej strony www.ooociastko.pl Ela już od dawna korzysta z Pistacji 100% by RUDA KITA i bardzo ją sobie chwali. Słowa doświadczonej artystki kulinarnej napawają nas dumą i cieszą niezmiernie. Wegetariańska część naszej rodziny twierdzi, że sernik pistacjowy jest jedyny i niepowtarzalny i trzeba go choć raz w życiu spróbować.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30minut
Czas pieczenia: 60minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
SKŁADNIKI
Spód:
1 szklanka daktyli (wcześniej namoczonych) 0,5 szklanki masła orzechowego
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki nasion słonecznika
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
Masa serowa:
1 kg twarógu (tłusty trzykrotnie mielony) 350 g pasty pistacjowej
1 szklanka cukru
4 jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g białej czekolady
150 ml śmietany 30%
KROK 1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
KROK 2
Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenie. Wszystkie składniki na
spód umieścicić w misie blendera i zmiksować do ich połączenia. Otrzymaną masę
wyłożyć do uprzednio przygotowanej formy i podpiec ok. 15 min.
KROK 3
Przygotować masę serową.
KROK 4
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. I pozostawić do lekkiego wystudzenia.
KROK 5
W misie umieścić wszystkie składniki masy serowej i przy pomocy rózgi wymieszać
tylko do poączenia składników.
KROK 6
Wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni
KROK 7
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na ok. 15-20 min z uchylonymi
drzwiczkami.
KROK 8
Następnie wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej.
KROK 9
Udekorować roztopioną białą czekoladą.