Witamy Was serdecznie. To my, Asia i Paweł, założyciele RUDEJ KITY, od wielu lat uzależnieni od past orzechowych i samych orzechów. Nasza przygoda z masłem orzechowym rozpoczęła się całkiem zwyczajnie. Natknęliśmy się na maszynę do masła orzechowego na targach spożywczych w Kolonii. Obserwowanie jak po wrzuceniu orzeszków z maszyny wychodzi jednorodna, kremowa i pachnąca pasta orzechowa zachwycił nas na tyle, że sami zapragnęliśmy oglądać ten spektakl codziennie.
Wreszcie pojawiła się szansa na własne pasty orzechowe skrojone na miarę naszych oczekiwań. Od początku skupiliśmy się na poszukiwaniu absolutnie najlepszych półproduktów. RUDA KITA nie jest naszym pierwszym przedsięwzięciem. Jak na muzyka i anglistkę nasza ścieżka zawodowa była zwykle daleka od konwencji, jednak zawsze marzyliśmy, aby stworzyć produkt idealny. W naszym domu króluje kuchnia wegetariańska z przewagą wegańskiej mocno przesiąknięta wpływami kuchni azjatyckich. W naszej kuchni nigdy nie wieje nudą, uwielbiamy nowości, a niektóre zostają z nami na lata.
Sport jest ważny elementem naszego życia. Uwielbiamy rowery, rolki, kajaki, windsurfing, narty i piesze wycieczki. Na całodzienne wyprawy zabieramy swoje jedzenie. Dzięki temu wiemy co jemy. Masła orzechowe sprawdzają się tu wprost idealnie. Każdy członek rodziny ma swoje preferencje, jedni prosto ze słoiczka, inni w sałatce, a jeszcze inni w cieście czy z makaronem. Mamy nadzieje ze nasze wpisy zainteresują Cię na tyle ze będziesz tu chętnie zaglądać. Będziemy pisać o orzechach oczywiście, ale również o miejscach, zwyczajach i ludziach związanych z orzechami.