Inspirowane amerykańskimi czekoladkami Reese. Kiedyś zachwycaliśmy się ich smakiem. Jednak wskutek zmiany nawyków żywieniowych i wzrostu naszej świadomości przestały nam smakować, a skład…no cóż, pozostawia wiele do życzenia. Dlatego też robimy swoją wersję czekoladek z solonym orzechem ziemnym tyle, że bez konserwantów i podejrzanych dodatków. Kremowe, jedwabiste, satysfakcjonujące zmysły to właśnie przychodzi do głowy podczas jedzenia.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Porcja na 14-16 czekoladek
SKŁADNIKI
300g dobrej mlecznej czekolady
200g orzecha ziemnego by RUDA KITA
Szczypta soli
KROK 1
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
KROK 2
Wymieszać pastę orzechową z solą. Na to jak odczuwacie poziom soli w potrawie ma wpływ Wasze dzienne spożycie soli i ilość przetworzonych produktów w diecie. Pasta ma być lekko słona aby w połączeniu z czekoladą dało się wyraźnie wyczuć kontrast smaków.
KROK 3
Nałożyć do papierowej lub silikonowej papilotki około pół centymetra czekolady. Nałożyć łyżeczką kleks pasty orzechowej i ponownie czekoladę, tak aby zakryła pastę orzechową.
KROK 4
Włożyć do lodówki na 30-40minut
KROK 5
Policzyć i zaproponować sprawiedliwą technikę podziału, bo znikają bardzo szybko.
UWAGI
Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem. Każda pasta orzechowa będzie odpowiednia. W przypadku COCOA LASKOWY lub COCOA ZIEMNY dobrze jest włożyć je przed użyciem na 30-50minut do lodówki.
SMACZNEGO:-)